Levensechte VR-Training verruimt leerproces bij preventieadviseurs - Soulmade

Gepubliceerd

12 december 2024

Delen

Briefing

Bij Mensura maken ze dag in dag uit werk om een goede werkomgeving te creëren. Mentaal welzijn, gezondheid en veiligheid zijn op korte termijn aan belang toegenomen. Mensura leidt preventieadviseurs op en het aanreiken van risicoanalyses en het geven van veiligheidsadvies behoort namelijk tot hun verantwoordelijkheden. Dat is de theorie, maar hoe doe je dat nu in de praktijk? Met die info startten we onze samenwerking.

Opzet

“Lead with empathy”, is een van de meest herhaalde adviezen in de bedrijfswereld. Dat erkennen is de eerste stap, maar het effectief toepassen is een ander paar mouwen. Net zoals empathisch vermogen zijn actief luisteren, relatievorming en probleemoplossend denken voorbeelden van soft skills die preventieadviseurs verwachten te beschikken, maar vaak worden ze voor de leeuwen gegooid op de werkvloer zonder enige practical learning. Daarom werkten we een 360° Soft Skill Training uit voor preventieadviseurs met het domein ‘veiligheid’ als kapstok.

Keuze voor VR

Wie 360° zegt, zegt Virtual Reality. De keuze voor VR sluit uitmuntend aan bij de noden van Mensura. VR zorgt voor een volledige onderdompeling en heeft tevens een hoog niveau van levensechte gamificatie, gezien we gebruik hebben gemaakt van realistische filmbeelden. Verder is VR een veilige plaats om te falen, wat op zich al een enorme winst in leren is. Daarnaast kozen we ook om te werken met een professionele actrice, namelijk Rania Gaaloul. Technisch nam Soulmade de leiding, terwijl het didactisch luik Mensura verzorgde.

Didactische creatie

In een Soft Skill Training is een vernuftige story branch, die de realiteit op de werkvloer weerspiegelt, noodzakelijk. Daarom gingen een inhoudelijk expert en een professionele trainer rond de tafel zitten om de story branching uit te werken. Het verhaal gaat over een werknemer die met haar smartphone in de hand de trap af wandelt en dus een veiligheidsrisico is. De story branche die tot stand kwam, kan je vergelijken met een boom met een kluwen aan takken. Elke tak is een mogelijke tegenreactie van de werknemer. Zo hadden we op het einde van de draaidag maar liefst tientallen video’s gedraaid. Om dit softwarematige georganiseerd te krijgen, deed Soulmade beroep op hun eigen ontwikkelde platform Gienie.

Resultaat

Via de VR-bril kruip je in de huid van een preventieadviseur. De bedoeling is dat je je soft skills traint en/of verder ontwikkelt. Tijdens de training dient de cursist luidop antwoorden te geven op de reacties van Rania (Gienie viewer), waarna een docent een tegenreactie aanduidt (van begripvol tot dwingend) op de computer (Gienie controller). Je zou denken: “Makkelijke klus”, maar Rania is zelfzeker over haar gedrag, wat het uitdagend maakt voor de cursist om onder andere empathisch te reageren. Afhankelijk van de gekozen tegenreactie, wordt een nieuwe video getriggerd. Zo komt de cursist in een ‘real life’ training simulatie terecht die de dynamiek tussen docent en cursist versterkt!

“Rollenspel in virtuele realiteit, waar een een professionele actrice jouw collega speelt, biedt een indrukwekkende en realistische soft skills training. De kracht van VR zit in het uitdagen van jouw gewoontes en reflexen, waardoor de training impactvol is en mensen uit hun comfortzone trekt. De ‘in your face’-benadering van de actrice zorgt voor een intense en indrukwekkende ervaring.”

– Tiffany Motton, Learning Architect (Mensura)

Lessons learned

Soulmade draagt een mooie rugzak ervaring mee als het gaat om ‘Virtual Reality’-shoots. Daarom zetten we nog enkele lessons learned op een rijtje die zorgde voor een impactvolle Soft Skill Training voor Mensura. Allereerst, het was belangrijk om een ervaren actrice de rol van preventieadviseur te laten spelen. Zij is namelijk getraind om verschillende reacties te brengen. Tijdens de opname zorgde Mensura voor een preventiedeskundige, die Rania tekstuele en verbale communicatie tips gaf die stroken met de realiteit. Ten tweede, het gebruik van een sterk en bovendien bestaand software platform is uitermate kostenefficiënt. Je kan er ook zelf een bouwen, maar heeft als nadelen: tijdsintensief en duur. Tot slot, deze VR Soft Skill Training staat niet op zichzelf, maar is naast de theorie ‘geëmbed’ binnen de opleiding ‘Preventieadviseur’ van Mensura.

Heeft uw organisatie ook nood aan een virtuele training?

Heb je nog vragen of opmerking over wat we hier bespreken? Ben je opzoek naar een partner voor het maken van een toepassing? Twijfel dan niet en neem contact op.