Nieuwe mogelijkheden voor Mixed Reality (toegepast op Leren & Ontwikkelen) - Soulmade

Gepubliceerd

14 juni 2024

Delen

Persoon die een complex mechanisch toestel monteert terwijl hij wordt begeleid door Mixed Reality

XR-technologie ontwikkelt zich razendsnel en opent wekelijks deuren naar nieuwe mixed reality-toepassingen.

Om u een voorproefje van de nieuwigheden te geven en hoe ze kunnen worden toegepast, heeft Soulmade een Proof of Concept (PoC) ontwikkeld.

Het doel van deze PoC is om een aantal van de nieuwste ontwikkelingen in XR en hun mogelijkheden te demonstreren. Dit is zeker geen afgewerkt of gepolijst product.

Waar moet ik op letten in deze video?

Deze video demonstreert 3 nieuwe functies waarvan wij denken dat ze game-changing kunnen zijn voor zakelijke doeleinden.

1. Passthrough – Versmelten van de fysieke en virtuele werelden

Wij geloven dat de echte waarde van ‘immersive’ ervaringen ligt in het verrijken van de echte wereld met digitale elementen, ook wel Mixed Reality (MR) genoemd. Dit biedt verschillende belangrijke voordelen.

2 afbeeldingen naast elkaar. De eerste afbeelding toont het verschil tussen wat gebruikers zien met hun headset op en wat andere mensen zien. De tweede afbeelding legt uit welke elementen in de afbeelding fysiek zijn en welke digitaal zijn toegevoegd via mixed reality.

2. Hand Tracking – Intuïtieve besturing en gebruikservaring

XR-toepassingen moeten intuïtief zijn om succesvol te zijn. Mensen zonder ervaring moeten deze applicaties kunnen gebruiken zonder begeleiding of handleidingen. Het elimineren van controllers is een grote stap voorwaarts om dit te bereiken. Gebruikers kunnen knoppen indrukken en de app bedienen met hun handen en vingers, net alsof het fysieke knoppen zijn.

Een afbeelding die aangeeft hoe digitaal toegevoegde elementen kunnen worden gemanipuleerd door gebruik te maken van hand-tracking functionaliteit in mixed reality

3. Scene Model – Slimme interpretatie van de ruimte

Het ‘Scene Model’ begrijpt de ruimte om je heen, weet waar oppervlakken en objecten om je heen zijn en wat de afmetingen zijn. Deze fysieke informatie kan vervolgens in de applicatie worden gebruikt om een digitale laag toe te voegen. In onze PoC kun je bijvoorbeeld gaan zitten aan een tafel, vloer, bank, … en het zal worden herkend als een mogelijke werkplek voor je training. Je hoeft niet handmatig oppervlakken te tekenen of elke keer op dezelfde plek te gaan zitten om de applicatie te gebruiken.

Afbeelding die laat zien hoe de mixed reality-toepassing automatisch oppervlakken detecteert terwijl de gebruiker de ideale plek kiest voor de gebruikersinterface.

Deuren openen naar nieuwe toepassingen

De gedemonstreerde ontwikkelingen maken veel nieuwe en intuïtievere ervaringen mogelijk, waardoor de gebruikersadoptie en -tevredenheid worden gemaximaliseerd. Het verlaagt verder de kosten van je opstelling omdat je minder ruimte en hardware nodig hebt.

Digitale begeleiding kan nu worden toegevoegd aan fysieke interacties, wat deuren opent naar betere ervaringen waarbij je zowel fysieke als digitale objecten kunt voelen en manipuleren tijdens je training.

De draagbaarheid van dit soort toepassingen is fantastisch. Neem je VR-bril overal mee naartoe en begin met trainen! Je hebt geen dure VR trainingsarena’s, gespecialiseerde opstellingen met projectoren of andere apparatuur nodig. Je kunt vrij bewegen, zonder beperkingen en zonder het risico tegen een muur te lopen dankzij de passthrough functie.

Meer dan alleen monteren…

Hoewel we een trainingsgids laten zien voor een eenvoudige montagetaak, zijn er nog veel meer toepassingen te vinden. Om er nog twee te noemen:

Om het meeste te halen uit wat XR-ontwikkelingen te bieden hebben, begeleiden we je in je proces. We ondersteunen je met een haalbaarheidsstudie en budgetraming. Vervolgens helpen we je bij het berekenen van de ROI van de investering, zodat je de beste beslissing voor je bedrijf kunt nemen.

Technische informatie

Als je zelf met deze concepten wilt experimenteren of onze resultaten wilt reproduceren, dan kan dat. Dit is wat we hebben gebruikt om deze PoC te maken:

Meer weten?

Benieuwd naar wat nodig is om deze concepten te implementeren? Bekijk onze prijsgids waarin we de offertes van 8 voltooide projecten delen!

Andere vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op!

Heb je nog vragen of opmerking over wat we hier bespreken? Ben je opzoek naar een partner voor het maken van een toepassing? Twijfel dan niet en neem contact op.