Virtueel lassen: een onderwijsrevolutie - Soulmade
  • Klant

    Richtpunt Hamme

  • Type

    Training

  • Diensten

    Virtual Reality

Het gegeven ‘lassen’ is een complex gegeven om op een simplistische, correcte en tevens veilige manier te doceren. Lasogen door blootstelling aan UV-licht of materiaalverspilling zijn terugkerende problemen. Als oplossing voor dit vraagstuk schoof Soulmade Animated Virtual Reality naar voren. Virtueel lassen in Optima Forma is sinds kort deel van het lessenpakket van de middelbare school Richtpunt Campus Hamme. Een onderwijsrevolutie die zijn vruchten afwerpt!

Indrukwekkende lasomgevingen binnen handbereik

In deze draagbare VR lassimulator, met de Oculus Quest 2 als drager, kunnen studenten de MIG/MAG lastechniek oefenen. Het is het meest makkelijke lasproces en stelt de user in staat om lange stukken te lassen. Of je nu een liefhebber bent van brouwerijen of op zoek bent naar een wat meer extreme ervaring, onze persoonlijke favoriet is lassen op een bouwconstructie boven op een wolkenkrabber! Let op: niet geschikt voor mensen met hoogtevrees.

Lassen op een bouwconstructie

MIG/MAG techniek

MIG/MAG/DOE/FAAL/LEER/SLAAG

Naast de omgeving, kan de user ook een laspositie selecteren (bijvoorbeeld PA of BA). Het cruciale aspect voor het bereiken van een bevredigend resultaat ligt in het instellen van de juiste parameters, met name het opendraaien van de gasfles, spanning en draadsnelheid. Het aanpassingsvermogen van de laslijn is afhankelijk van de stabiliteit, toorts-tot-plaat-afstand en snelheid. Voor beginners is het vaak een kwestie van trial-and-error, maar falen kan juist een grote leerwinst betekenen!

Realistische lasprestaties

De grootste uitdaging lag ‘m in het visualiseren van een realistische laslijn, wat werd bereikt door de positie van de toorts te combineren met het marching cube-algoritme en een sausje van ‘smoothing’ als final touch. Sneller lassen resulteert in een dunnere laslijn, terwijl langzamer lassen een dikkere laslijn oplevert. Aan het einde krijgt de student een score op verschillende criteria, uitgedrukt in een puntensysteem van 1 tot 10. Het doel is om voortdurend je eigen resultaat te verbeteren, zodat je optimaal voorbereid bent op het werkveld.