Naar 2020 en daar voorbij - Soulmade
AR, VR

Gepubliceerd

19 april 2024

Delen

Nu we zonet een nieuw decennium zijn gestart, leek het ons tijd om eens kijken welke evoluties en innovaties we zien gebeuren in de komende jaren. De laatste jaren zagen we sterke vooruitgang op het vlak van Virtual Reality en Augmented Reality (XR); wij verwachten natuurlijk dat deze trend de komende jaren zal worden verdergezet. Sommige zaken zullen volgend jaar al hun intrede doen, andere zullen nog enkele jaren op zich laten wachten. Daarom nemen we jullie graag mee naar 2020 en er voorbij.

Volumetrische video

Momenteel is het nog een moeilijke afweging tussen 360-video en echte Virtual Reality. Het eerste laat niet toe om vrij rond te lopen in de content, terwijl dat in het tweede wel kan. Maar de video is dan weer veel eenvoudiger om te maken en zorgt voor een realistischere omgeving. Met volumetrische video zullen deze twee dichter naar elkaar groeien, en zal je kunnen rondlopen in een fotorealistische omgeving.

Een voorbeeld van de toegepaste methodiek.

Bij inside-out worden er camera’s in de scene gezet, bij outside-in wordt de scene gefilmd met honderden camera’s rondom.

Sander van Soulmade

Hiervoor worden camera’s gebruikt die ook diepte kunnen meten en vanuit verschillende punten de scene filmen, zodat er op elk moment vanuit elke hoek naar gekeken kan worden. Zo kiest de kijker als het ware zelf de shots die hij of zij wil zien. Het laat ook toe om achtergronden op te nemen die eindeloos hergebruikt kunnen worden. Om dit effect te bereiken zijn er momenteel twee methoden: inside-out en outside-in. Bij inside-out worden er camera’s in de scene gezet, bij outside-in wordt de scene gefilmd met honderden camera’s rondom.

Materiaal van het bedrijf Lytro in actie.

Lange tijd was het bedrijf Lytro de voortrekker en first-mover binnen deze technologie. Echter is het bedrijf stopgezet in 2018 omdat volumetrische video nog niet klaar is voor commercialisatie. Sindsdien hebben veel andere bedrijven de draad opgepikt. Op dit moment is outside-in tracking al mogelijk, maar zeer duur. We verwachten daarom dat outside-in tracking over 2-3 jaar redelijk standaard gaat worden.

Voor inside-out capturing zijn er nog veel meer bottlenecks die overwonnen moeten worden en wij schatten dat dit over een vijftal jaar commercieel haalbaar en betaalbaar zal zijn. In zijn eerste vorm zullen er Volumetric Paths op voorhand bepaald worden. Hierbij kan je als kijker rondlopen doorheen de video, maar op een vooraf bepaald pad. Pas als de processing power volledig is bijgebeend met de technologie zal volledig vrije beweging mogelijk zijn.

Streaming

Om Virtual Reality in real-time hoge resolutie te laten renderen is er momenteel nood aan zware hardware, iets wat voor veel consumenten nog een hinderpaal vormt. De oplossing waar verschillende partijen momenteel aan werken is om het renderen van de beelden via de cloud te doen en dan te streamen naar de headset. Hierdoor kunnen headsets veel gebruiksvriendelijker en lichter gemaakt worden.

Doordat het renderen op afstand gebeurt door gespecialiseerde hardware kan de kwaliteit ook hoger. Het grootste probleem op dit moment is de Latency, want het is ontzettend data intensief. Met de komst van 5G wordt dit latency probleem verminderd en wordt de bandbreedte verhoogd.

Wel is het al mogelijk om te streamen over een lokaal netwerk (WLAN). Voor de komende 2-3 jaar zorgt dit voor een goede tussentijdse oplossing. Echter werken heel veel grote spelers aan de mogelijkheden van VR en AR te streamen via de Cloud. Ook weten we dat verschillende hardware producenten zich al voorbereiden met een nieuwe generatie VR headsets die via streaming werken.

Vanuit Soulmade verwachten we ook dat streaming eerst voor Augmented Reality commercieel interessant zal zijn. Doordat AR slechts een beperkt deel van je zicht in beslag neemt zijn mensen meer vergevingsgezind over de latency. Bij Virtual Reality dient het volledig 100% te werken, want anders hangt de volledig virtuele wereld rondom je vast.

Het grootste probleem op dit moment is de Latency, want het is ontzettend data intensief.

Sander van Soulmade

Nieuwe werelden ontdekken

Virtual reality is het ultieme instrument voor een totaalbeleving. Je begeeft je in een parallel universum die de realiteit, een idee of droom op een toegankelijke manier toont.

Hoe werkt het?

We bouwen jouw ideale wereld na in virtual reality door ter plaatse een 360° video te filmen of deze na te maken in 3D VR. In beide markten zijn we thuis.

Eye-tracking

Eye-tracking zou de manier waarop we interageren met de VR-wereld volledig veranderen. Door oogbeweging te registreren kan de besturing nauwkeuriger en intuïtiever worden. Dit maakt ook preciezere analyses mogelijk, zoals in trainingen of gedragsstudies voor wetenschappelijke en marketing doelen. Ook emoties kunnen in zekere mate worden geregistreerd aan de hand van de bewegingen van de ogen.

Eye-tracking maakt ook foveated rendering mogelijk. Het menselijk oog ziet slechts een klein gedeelte van zijn zichtveld scherp, dus niet het hele gezichtsveld hoeft in volledige resolutie getoond te worden. Met foveated rendering gaat hetgeen waar je op focust veel scherper gemaakt worden en het gedeelte in de periferie is in een lagere resolutie.

Dit bespaart enerzijds heel wat processing power en anderzijds kan het gedeelte waar je naar kijkt heel wat scherper gemaakt worden. Om te begrijpen hoe dit werkt raden we dit artikel van Kguttag aan. Varjo heeft reeds een headset uitgegeven die werkt met foveated rendering, maar er hangt nog een stevig prijskaartje aan vast van 9995,00 euro. Daarnaast kunnen headsets met Eye-Tracking direct meten hoe ver je pupillen uit elkaar staan, om zo de beelden op maat weer te geven wat comfort en zichtbaarheid ten goede komt.

Eyetracking in een schema gegoten.

Web XR

Er zijn veel verschillende XR-platformen en besturingssystemen. In development is dit vaak lastig omdat er vaak keuze gemaakt moet worden voor één van de besturingssystemen en multi-platform oplossingen zijn zeer duur. Daarnaast is de toegankelijkheid niet vanzelfsprekend voor eindgebruikers. Je moet een applicatie downloaden of door een volledig menu gaan. Kiosk Modus lost dit deels op, maar veel eenvoudiger is XR beleven doorheen je browser.

Om dit mogelijk te maken wordt er al enkele jaren gewerkt aan WebXR. Qua toegankelijkheid voor VR of AR toepassingen is het dan even eenvoudig als het surfen naar een website. Op vlak van kwaliteit kan het nog niet concurreren met een dedicated applicatie, maar we verwachten hier de komende jaren veel verbetering. In het verhaal van WebXR speelt 5G vaak ook een cruciale rol.

Digital Twins

Een digital twin is een virtuele versie van iets dat zich in de realiteit bevindt. Dit kan een machine zijn, een persoon, een gebouw of zelfs een volledige bedrijfssite. De echte versie bevat IOT sensoren, die zaken gaan meten en deze data doorsturen naar de digital twin. Hierop kan dan gekeken worden naar mogelijke problemen en hoe deze op te lossen, zowel voor als na de fysieke constructie. Er kunnen zelfs volledige simulaties gedaan worden om te kijken hoe efficiëntie gewonnen kan worden.

Augmented reality is een logische keuze om de door de digital twin gevisualiseerde data weer te geven. Naar de toekomst toe voorspellen ze dat er door automatisatie minder mensen nodig zijn in machineparken en bedrijfssites. Echter ga je dan wel mensen nodig hebben die een groot aantal machines kan onderhouden. Via augmented reality worden ze begeleid bij de bediening of onderhoud en ze krijgen continu data overlays te zien die doorkomt via de digital twin. Zo kan een kleine groep een volledig machinepark onderhouden in plaats van een specialist per machine.

Uiteraard zijn er nog ontwikkelingen die de moeite zijn om te volgen zoals SLAM, Light Field Displays, Hand Tracking & Haptics, AI in XR enzovoort. Al deze nieuwe technieken te samen zorgen ervoor dat XR op een volgend niveau komt. Belangrijker nog: het zorgt voor meer en betere toepassingen die dagdagelijks gebruikt zullen worden. Op deze manier komen we langzaam, maar zeker aan de andere kant van de Hypecycle!

Heb je nog vragen of opmerking over wat we hier bespreken? Ben je opzoek naar een partner voor het maken van een toepassing? Twijfel dan niet en neem contact op.