Nieuwe methode voor hologram personen - Soulmade

Gepubliceerd

20 mei 2024

Delen

Gebaseerd op een Persbericht 19/06/2019

De Belgische start-up Soulmade lanceert een nieuwe manier om levensgrote holografische personen te creëren. Hiermee willen de jonge ondernemers de technologie toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Zeven jaar geleden stond de in 1996 overleden Tupac plots naast collega-rapper Snoop Dogg op het podium tijdens het Coachella Festival. Sindsdien maakten tal van andere overleden artiesten, van Roy Orbinson tot André Hazes, hun comeback op het podium dankzij diezelfde holografische illusie. De Pepper’s Ghost-techniek die ze hiervoor gebruiken werd voor het eerst gedemonstreerd door John Henry Pepper in 1862.

Heel complex is de eeuwenoude techniek niet, want je kijkt eigenlijk naar de reflectie van een projector op een transparant oppervlak. Het wordt ook al jaren gebruikt in spookhuizen en pretparken zoals de Efteling. Maar waarom bleef deze technologie beperkt tot het podium en enkele pretparken?

Pepper’s Ghost – Demonstration

Het eerste antwoord is voor de hand liggend: voor realistische kwaliteit betaal je al gauw tienduizenden euro’s. Het transparante gaasdoek waarop men projecteert is prijzig en je hebt zware en kostelijke projectoren nodig. Daarnaast zijn er een handvol specialisten nodig voor de intensieve voorbereiding.

Als de richting van de projectoren er een paar millimeter naast zit, dan gaat het realistische effect verloren. Als laatste moeten de beelden die je wilt vertonen ook gemaakt worden door specialisten. Die optelsom zorgt al snel voor een getal met vier nullen achter als kostprijs.

Een tweede antwoord is te vinden in de grootste beperking van deze techniek: de volledige opstelling moet geplaatst worden in een donkere omgeving met een zwarte achtergrond. Als de lichten op het podium zouden aangaan, zie je het gaasdoek staan en dan is de illusie doorprikt.

Een jong Belgisch bedrijf genaamd Soulmade wil hier met hun nieuwste activatie een oplossing voor bieden. Ze staan al langer bekend als de specialisten in innovatieve media zoals Virtual- en Augmented Reality, maar sinds anderhalf jaar is Soulmade ook actief in de markt van holografische illusies.

In die tijd hebben ze gewerkt aan een waardig alternatief voor het creëren van een hologram-persoon zonder gebruik te maken van de Peppers Ghost-techniek. De activatie werkt op basis van roterend ledstaven, waarbij meerdere displays worden gecombineerd en gesynchroniseerd. Het resultaat hiervan heeft Soulmade voor het eerst publiekelijk vertoond in samenwerking met klanten als AB Inbev en Telenet.

Vandaag lanceert Soulmade een huurformule en hiermee willen ze een betaalbaar alternatief vormen voor de bestaande technieken. Het systeem is eenvoudig te transporteren, installeren en af te breken. Het gebeurt allemaal de dag zelf door één specialist van Soulmade. Het maken van de beelden en de afwerking ervan volgt een vaste workflow die deels geautomatiseerd is.

Hierdoor gaat de productietijd van weken naar dagen. Ook maakt het geen gebruik van projectie of gaasdoek wat het lichtprobleem deels oplost. De activatie werkt zoals normale beeldschermen in lichtere omgevingen en hierdoor lijkt het alsof de holografische illusie echt in de lucht zweeft.

Wel is de set-up qua grootte gelimiteerd. Het is voldoende voor levensgrote personen, maar als je op zoek bent naar 10 op 10 meter dan is Peppers Ghost de betere oplossing.

Telenet Case

De vraag is natuurlijk hoe de markt zal reageren en of er überhaupt een markt is. We zijn erin geslaagd de prijs fel te reduceren tot 20-30% van wat je anders betaald. We hopen dat de normale economische wetten rond prijs en vraag gelden in deze markt!

Heb je nog vragen of opmerking over wat we hier bespreken? Ben je opzoek naar een partner voor het maken van een toepassing? Twijfel dan niet en neem contact op.