Een veilige opleiding voor alle werknemers - Soulmade
  • Klant

    BASF

  • Type

    Training

  • Diensten

    Virtual reality

Het Duitse BASF is de grootste chemieproducent ter wereld met zes dochterbedrijven en zo’n 4.000 medewerkers in België. Zonder veiligheidsopleiding is het betreden van een procesfabriek – die op volle toeren draait – een mijnenveld. Bovendien is het zeer kostelijk om de fabriek stil te leggen bij problemen. Een goede veiligheidstraining is dus cruciaal.

Onze oplossing

Het gebruik van 360° omgeving zorgde voor realistische beelden

Van het klaslokaal naar de boeiende wereld van virtual reality

Voordat Soulmade aan de slag ging, werden werknemers klassikaal onderwezen met een powerpoint. Ze misten tastbare voorbeelden. Het was onze missie om de werknemers opnieuw enthousiast te maken voor veiligheidstrainingen.

We gebruikte een realistische 360° omgeving vol buizen en reactoren volledig gevrijwaard van risico’s. Bij deze training moeten medewerkers gevaarlijke situaties herkennen en erop reageren.

Nieuwe werelden ontdekken

Virtual reality is het ultieme instrument voor een totaalbeleving. Je begeeft je in een parallel universum die de realiteit, een idee of droom op een toegankelijke manier toont.

Hoe werkt het?

We bouwen jouw ideale wereld na in virtual reality door ter plaatse een 360° video te filmen of deze na te maken in 3D. In beide markten zijn we thuis.

Daag ons uit!

BASF Aan het woord.

"Virtual Reality sluit nauw aan bij de leef- en leerwereld van de nieuwe generatie. We gebruiken Virtual Reality ook als middel en niet als doel en het format dat we gebruikte is perfect te vertalen naar eender welke werkomgeving. Daarmee heeft BASF weer een veiligheidsopleiding die niet alleen effectief is, maar ook hip en kei tof."

Alain Molinard - L&D Manager

BASF

Interactie tijdens de VR-les

Het is niet de bedoeling om de instructeur te vervangen. De virtuele les dient enkel als hulpmiddel. Soulmade maakte daarom een livestreamsysteem waarbij de instructeur en de cursisten met elkaar kunnen interageren.

Zo kan de instructeur altijd bijsturen of feedback geven. Elke nieuwe procesoperator bij BASF doorloopt dezelfde training. Het is een efficiënte en tijdbesparende software die anno 2018 zeer vernieuwend was.

Het is niet de bedoeling om de instructeur te vervangen.

De resultaten

Elke proces operator die start binnen BASF Antwerpen moet deze training doorlopen. Momenteel bekijken we om de training uit te breiden naar een hun filialen in Duitsland en de Verenigde Staten.
Deze training won een interne award voor veiligheid in 2019 en staat in de lijst van de finalisten van de Belgische L&D awards in 2020.