Ervaar dementie met Virtual Reality - Soulmade
  • Klant

    Hivset

  • Type

    Training

  • Diensten

    Virtual Reality

Hoe omgaan met personen met dementie? Niet alleen voor u en mij, maar ook voor zorgverleners niet evident om te begrijpen hoe dat voelt. Via een Virtual Reality-bril kunnen cursisten het leven door de ogen van een persoon met dementie ervaren zodat ze met andere blik en intenties in de zorg staan. Afgezien van het idee, had het opleidingscentrum Hivset geen uitvoerende partner. Door Soulmade onder de arm te nemen werd hun idee werkelijkheid.

Omgaan met verward gedrag

Het doel: meer inzicht bieden in het omgaan met mensen met dementie. Dat “inzicht” namen we redelijk letterlijk. Virtual Reality plaatst je in de huid van een dementerende man of vrouw die in een woonzorgcentrum verblijft. Een gedachtestemmetje, ingesproken door Jos Dom en Sien Eggers, zorgt voor een maximale inleving. Door tal van prikkels, zoals gebabbel en onbekende stagiairs, ontstaat er verward gedrag dat uiteindelijk tot een woede-uitbarsting leidt. 

Wietse Tanghe en Tine Roggemans als acteurs

First person beeld dementerende persoon

2 leervormen in 1

Het Gienie dashboard maakt het didactische sterk. Deze meeslepende case study toont enkele reactiemogelijkheden, van zachtaardig tot streng. De cursist kan zelf een tegenreactie kiezen (single). De livestream functie van Gienie biedt een mooie meerwaarde voor dit project. Zowel de docent als andere cursisten kunnen de ervaring meevolgen en reacties beheren via een laptop die in contact staat met de VR-bril. Zo kunnen ook meerdere cursisten tegelijk aangestuurd worden door de docent (shared).

Hivset Aan het woord.

"Vanuit onze visie kwamen we bij Soulmade terecht voor de ontwikkeling van ons tweede VR-project. En dit bleek een schot in de roos te zijn! Met grote betrokkenheid, creativiteit en professionaliteit werkten ze samen met ons, de nieuwe VR-beleving 'Agressie bij mensen met dementie' uit. En werkt zo een belevingsgerichte VR-ervaring? Zoals één van de ondertussen 160 deelnemers getuigde: 'Wauw, dit komt binnen! Het heeft me geraakt in hart en hoofd. Hier kan ik pas iets mee.' Van een compliment gesproken."

Chris Francken - Teamtrekker Chronische Zorg - Geriatrische Topics/ergonomie

Hivset

Nieuwe werelden ontdekken

Virtual reality is het ultieme instrument voor een totaalbeleving. Je begeeft je in een parallel universum die de realiteit, een idee of droom op een toegankelijke manier toont.

Hoe werkt het?

We bouwen jouw ideale wereld na in virtual reality door ter plaatse een 360° video te filmen of deze na te maken in 3D. In beide markten zijn we thuis.

Daag ons uit!