Virtuele warmtepomp als lesmateriaal - Soulmade
  • Klant

    Nxtpro

  • Type

    Training

  • Diensten

    Augmented Reality

Om de werking van een warmtepomp te begrijpen is het zien van zo’n toestel essentieel, maar in een klaslokaal niet standaard aanwezig en al zeker niet logistiek vanzelfsprekend. In het kader van de opleiding ‘Warmtepomp installateur’ van het opleidingscentrum Nxtpro schoven wij Augmented Reality naar voren als productvisualisatie-oplossing.

Een iPad en het leren kan beginnen

Via een iPad kunnen leerlingen een virtuele warmtepomp in ware grootte plaatsen in de werkelijkheid. Zo leert men zowel de componenten als procedures (o.a. sanitaire verwarming) kennen zonder de warmtepomp los te schroeven. De AR-tool moet inzicht geven in de werking, het onderhoud en reparatie, zonder logistieke moeilijkheden.

Buitenunit warmtepomp

3D-model binnenunit warmtepomp

3D precisie ten top

Om een gedetailleerd 3D-model van de warmtepomp te kunnen maken, stond het gigantische toestel van Daikin, iconisch genoeg tijdens de zomervakantie, in onze kantoorruimte. Onze 3D-designer is elke component, van de vierwegklep tot de condensor, gaan nabouwen, waarbij extra aandacht werd gevestigd op het correct visualiseren van het type materiaal (cfr. texture).

Innovatief opleiden brengt voordelen met zich mee

Een warmtepomp in AR is logistiek niet alleen handiger, maar ook een stuk veiliger. Het risico op technische fouten en lichamelijke letsels zijn door de AR-tool geëlimineerd. Vanaf nu hebben de docenten dus steeds een virtuele kopie van de warmtepomp “op zak”. Een mooi project dat laat zien hoe we met XR de opleidingssector hebben kunnen innoveren.

AR-training als innovatieve aanvulling op het bestaande lesmateriaal

Nxtpro Aan het woord.

"In een kort, maar pittig, traject slaagde Soulmade erin om met de verschillende partijen rond de tafel (docent, leveranciers hardware, en Syntra) steeds concrete stappen vooruit te doen. Het eindresultaat is een AR-toepassing met de essentie van de HVAC opleiding over warmtepompen. Cursisten kunnen nu hun kennis uittesten op het AR-model, en kandidaat cursisten kunnen we snel laten kennismaken met de leerinhouden, waardoor het traject 'tastbaarder' wordt."

Joris Naert - Manager Partnerschappen Syntra

Nxtpro

De realiteit met een vleugje fantasie

Misschien ken je augmented reality van ‘Pokémon GO’. Het voegt virtuele elementen toe aan de bestaande omgeving. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos. Augmented reality visualiseert en vergemakkelijkt interne bedrijfsprocessen en maakt complexe producten tastbaar. Benieuwd wat AR kan betekenen voor jouw bedrijf?

Neem contact op