Experience center voor jongeren - Soulmade
 • Klant

  Capital vzw

 • Type

  Innovatie

 • Diensten

  Extended Reality

Capital vzw heeft als doel de Brusselse jeugdwerkloosheid aan te pakken door hen financieel zelfstandig te maken. In 2020 opende ondernemer Hassan Al Hilou een jeugdhub dankzij de ophaling van 1,5 miljoen euro bij bedrijven en overheden. In die Brusselse hub, genaamd JOBX, bouwde Soulmade een experience center om verschillende arbeidssectoren voor te stellen aan onze jeugd, van chemie over voeding tot bouw.

Een ongeziene leeromgeving

De werkwereld leren kennen dankzij innovatieve media?

Dat realiseerde we in de vorm van Virtual Reality, holography en een interactieve tafel. Onze grootste uitdaging lag in het zoeken naar een leuke technologische invalshoek bedrijfssector om hun verhaal mee te vertellen.

Vanwege de grote tevredenheid werd er een vierde ervaring toegevoegd aan de hub: een Augmented Reality applicatie.

1. Virtual and personal company tour

Met Virtual Reality maakte we het mogelijk om samen met een jongere op stap te gaan in een bedrijf. Je krijgt een persoonlijke rondleiding en neemt deel al allerhande interviews met werknemers van o.a. Coca-Cola, Janssen Farmaceutica en BASF.

Virtual Reality

Holography

2. Interactieve hologramstand

Via de hologram-ervaring brengen we jongeren rechtstreeks in contact met mensen uit het werkveld. Met een interactief scherm als controller gaan jongeren een holografisch gesprek aan via een ‘vraag en antwoord’-structuur.

3. Touchscreen

Het interactieve scherm, oftewel touchscreen, heeft niet 1, niet 2, maar 3 facetten te bieden. Het doel hierbij? Jongeren informeren!

 1. Company Stories: Via interactieve verhaallijnen helpen jongeren iemands hun job uit te voeren. Op deze manier komen ze in contact met het bedrijf, leren ze bijv. hoe een applicatie wordt gebouwd bij Deloitte én worden ze tevens geëntertaind.
 2. Company Quiz: Soulmade ontwikkelde daarnaast een quiz die jongeren binnen een bepaalde tijd moeten voltooien. Door verschillende bronnen te raadplegen van het bedrijf kunnen ze antwoorden zoeken.
 3. Company Puzzels: De interactieve tafel maakt automatisch van een foto digitale puzzelstukjes! Bij elke puzzel hoort een stukje uitleg over het onderwerp.

En de bal blijft maar rollen! Momenteel bekijken we samen met Capital een vierde ervaring!

Touchscreen experience

Augmented Reality

4. Augmented Reality applicatie

In tegenstelling tot de vorige technologieën, ligt de nadruk voor de AR-app niet op informeren, maar op entertainen. In deze belevingsapplicatie met Belfius, VRT, Nestlé en FOD BOSA als hoofdrolspelers, ga je op zoek naar hun werknemers die rondlopen in de stad Brussel. Als je ze vindt, krijg je een smartphone interview waarin ze vertellen over hun job. Op het einde kan je een spel spelen waarbij je zoveel mogelijk Capital Coins moet vangen. Game on!

Soulmade meets the Prime Minister

Op 3 mei 2022 werd het experience center officieel geopend: JOBX!
Alle bedrijfsleiders van de deelnemende bedrijven zoals o.a. Belfius, Deloitte en NMBS kregen voor het eerst het eindresultaat te zien. Het startschot werd gegeven door Eerste minister Alexander De Croo en Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media en Armoedebestrijding Benjamin Dalle. Ons team was enerzijds aanwezig voor support, anderzijds om de laatste nieuwe hub Augmented Reality te ondersteunen. Wat een dag!

Capital vzw Aan het woord.

“VR, hologram, touchscreen of AR, steeds was Soulmade een solide en dynamische partner, die zowel technisch als inhoudelijk de nodige expertise bijbracht in de ontwikkeling van onze verschillende projecten. Vanaf het concept tot de realisatie en installatie verliep de samenwerking en het contact vlot. Soulmade stelt zich steeds flexibel en oplossingsgericht op, met elke keer opnieuw een kwaliteitsvol resultaat binnen de afgesproken tijdslijn en budget.”

Hassan Al Hilou - Oprichter Capital vzw

Capital vzw