VR-fictiefilm als springplank van Soulmade - Soulmade
  • Klant

    Soulmade

  • Type

    Innovatie

  • Diensten

    Virtual Reality

De allereerste bouwsteen van Soulmade werd gelegd in 2016. Medeoprichter Marijn Goossens maakte zijn eindwerk aan de filmschool het RITCS in Brussel en onderzocht met vier andere studenten hoe ze virtual reality en film met elkaar konden rijmen. Het onderzoek wierp zijn vruchten af – niet veel later maakten ze de allereerste Belgische fictiefilm in virtual reality: Paradijs.

VR is de valkuil

Je hebt iets raars gehoord… je broer heeft zich aangesloten bij een sekte. Je wilt hem er weghalen, je gaat naar hem op zoek. Je komt bij de sekte binnen en je kijkt de VR-video voor de eerste keer. Die duurt zeven tot acht minuten. Hier ontdek je dat de sekte bizarre dingen doet, maar voorlopig niets alarmerends.

Daarna start de video een tweede keer op en stuurt het systeem je naar een andere kijkrichting. Je komt plots nieuwe zaken te weten. De gruwel van de sekte komt aan het licht.

Nieuwe werelden ontdekken

Virtual reality is het ultieme instrument voor een totaalbeleving. Je begeeft je in een parallel universum die de realiteit, een idee of droom op een toegankelijke manier toont.

Hoe werkt het?

We bouwen jouw ideale wereld na in virtual reality door ter plaatse een 360° video te filmen of deze na te maken in 3D. In beide markten zijn we thuis.

Daag ons uit!

Virtuele kaskraker

De VR-film werd al in 2016 gemaakt, voor zijn tijd was ‘Paradijs’ dus een virtuele kaskraker. Het was een van de meest innoverende films. Waarom? De technische aspecten waarop ze zich focusten waren toen nog onontgonnen terrein. Ze gebruikten een speciale cameratechniek om in eerste persoon te filmen. De kijker werd dus zelf een personage in de film.

Door het gebruik van een intelligente applicatie, het 360°-element en spatial audio – waarbij geluid van alle kanten lijkt te komen – werd de kijkrichting van de VR-kijker bepaald. De technologie speelt in deze film dus de hoofdrol. Het verandert de afloop van het verhaal.

Succesbarometer

Het jaar na de release van Paradijs heeft Marijn in het binnen- en buitenland meer dan tien lezingen gegeven over dit project en het pioneerswerk dat ze hebben verricht.
Marijn kreeg grootste onderscheiding voor dit project. Al tijdens het maken van de VR-film kwam er uit verschillende hoeken veel belangstelling voor soortgelijke producties.